Blog > Komentarze do wpisu

SERNIK CHAŁWOWY

 

Przepyszny, rozpływający się w ustach, nie ma możliwości, żeby się nie udał... Robiłam go wiele razy z różnymi rodzajami chałw,ale z macedońską chałwą z kakao jest najlepszy ( o gustach się nie rozmawia ;))Jest po prostu boski- dlatego postanowiłam go dołączyć do prezentów na Dzień Babci i Dziadzia...

Sernik chałwowy

 

 

Składniki na spód, który uwielbiam bo nie trzeba go piec:

  • 100 g ciasteczek Złoty Kłos ( firmy San)
  • 40 g masła lub margaryny ) z margaryną spód jest bardziej słonawy )

        

             Ciasteczka traktujemy wałkiem lub blenderem ;), a masło rozpuszczamy. Do rozdrobnionych ciastek dodajemy masło i mieszamy tak, aby wszystkie namokły od tłuszczu. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy folią aluminiową     ( sam okrągły blat ). Wysypujemy masę ciasteczkową i równamy do wszystkich brzegów. Tortownicę wstawiamy do lodówki.

 

Składniki masy serowej :

  • 1 kg sera do serników
  • 3/4 drobnego cukru do wypieków ( ja dodałam cukru pudru ok. 0,5 szklanki, ponieważ chałwa i tak dodaje jeszcze słodyczy)
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki śmietany kremówki ( ja jej nie dodałam bo o niej zapomniałam ;))
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g chałwy ( do wyboru- co kto lubi, ja dałam 250 g takie są w lidlu opakowania :))
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

 

            Ser mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy całe jajka, jedno po drugim ( cały czas miksując). Do tego dodajemy resztę składników, do ich wymieszania; na koniec wsypujemy do misy pokrojoną na kawałki chałwę, delikatnie mieszając...Masę serową wlewamy do tortownicy, uprzednio wyjętej z lodówki.

            Pieczemy w kąpieli wodnej ( na najniższej półce w piekarniku, stawiamy naczynie z wrzącą wodą, sernik stawiamy piętro wyżej) w temperaturze 180 stopni C przez około godzinę. Studzimy w piekarniku przy lekko otwartych drzwiczkach. Następnie polewamy polewą:

 

Składniki na polewę:

  • 0,5 szklanki śmietany kremówki ( użyłam 18% )
  • 150 g chałwy

 

              Do garnuszka wlać śmietanę dodać chałwę, aby nie było grudek zmiksować lub potraktować blenderem ;) i podgrzać cały czas mieszając, aby polewa się nie przypaliła. Po wystudzeniu polać sernik, wyrównać, można też przyozdobić wedle uznania. Przez noc potrzymać w lodówce ( ok. 12 h ).

Smacznego!!!

Źródło: mojewypieki.blox.pl

 

Sernik chałwowy

 

sobota, 21 stycznia 2012, talablaska
Tagi: sernik chałwa

Polecane wpisy

KONTAKT talablaska@gazeta.pl Durszlak.pl
Top Blogi
KONTAKT