Blog > Komentarze do wpisu

BABA ORZECHOWA

Święta Wielkanocne zbliżają się tak wielkimi krokami, że w końcu, postanowiłam się wziąć w za wypieki typowo świąteczne. Zaczynam od baby, a co dalej...tego sama jeszcze nie wiem ;) za dużo mam pomysłów w głowie, jest ich tyle, że nie dają mi one spać po nocy ;))) Babka wyszła pyyyyszna - Potworek pytał się mnie czy może zjeść kawałek tortu :) teraz zajada się i mlaszcze...

Baba orzechowa

 

Składniki:

  • 250 g margaryny
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g cukru trzcinowego ( można dać więcej, ale ja preferuję mniej słodkie ciasta )
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g orzechów włoskich
  • 5 jajek średniego rozmiaru
  • 2 łyżki syropu orzechowego do kawy

 

Składniki na polewę:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2-3 łyżki mleka
  • cukrowe motylki

 

Baba orzechowa

 

Formę ( w moim przypadku tortownica z kominkiem, nie dorobiłam się jeszcze babkowej blachy :)) smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Margarynę rozpuszczamy, do przestudzonej dodajemy cukier i syrop orzechowy. Następnie oddzielamy żółtka od białek i do powstałej masy dodajemy właśnie żółtka, cały czas ucierając. W między czasie zatrudniamy męża lub jakiegoś mężczyznę znajdującego się najbliżej nas - do łupania i siekania orzechów :))).  Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta, na końcu dosypujemy posiekane orzechy. Z oddzielonych białek ubijamy pianę i powoli przekładamy do masy, delikatnie mieszając, aż do połączenia składników. Dobrze wymieszaną masę przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 st. C. Pieczemy ok. 50 minut. Po upieczeniu przez kilka minut studzimy w piekarniku. 

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy kilka łyżek mleka, taką polewą zdobimy ciasto, można posypać orzechami lub przyozdobić innymi ozdobami. Smacznego !!!

Baba orzechowa

 

piątek, 23 marca 2012, talablaska

Polecane wpisy

Komentarze
2012/03/28 19:41:32
mrrrau!
:)
KONTAKT talablaska@gazeta.pl Durszlak.pl
Top Blogi
KONTAKT