Blog > Komentarze do wpisu

TARTA Z JAGODOWĄ PIANKĄ

Rozpoczął się sezon jagodowy - innymi słowy: ruszajcie na jagody!!! Ja tak zrobiłam i nazbierałam całe 0,5 kg tych pysznych leśnych owoców. Trochę czasu mi to zajęło, pokąsały mnie komary ( obyło się na szczęście bez kleszczy;)), ale jaka duma mnie rozpierała, że sama dzielnie na kuckach zdobywałam te skarby :))) Warto było!!!


 

Składniki na spód:

  • 200 g mąki
  • 60 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100 g masła w temp. pokojowej
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki wody w temp. pokojowej

 

Składniki na piankę:

  • 100 g umytych i osuszonych jagód
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml gorącej wody



 


Zaczynamy od ciasta. Do jednej miseczki wsypujemy przesianą mąkę, cukier i sól- mieszamy razem. W drugiej miseczce mieszamy masło wraz żółtkiem. Do wymieszanego masła dodajemy 4 łyżki wody i przesypujemy suche składniki. Ucieramy za pomocą miksera, a następnie zagniatamy. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki - u mnie ciasto w lodówce leżało 45 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy do rozmiarów niewiele większych niż średnica formy i przekładamy do wysmarowanej masłem i posypanej mąką "blaszki" ( Forma powinna być wysoka około 4-5 cm). Dociskamy boki, widelcem robimy dziurki na dnie ciasta, nakładamy na ciasto papier do pieczenia ( tylko na dolną część ciasta ) aby się zbyt mocno nie upiekło. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C po 30 minutach, zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze 15 min. w temperaturze 140 st. C.

W czasie gdy ciasto się studzi, zabieramy się do przygotowania pianki jagodowej. Jagody rozdrabniamy blenderem, dodajemy cukier puder i jogurt naturalny - mieszamy. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie przelewamy żelatynę do jagodowego sosu i jeszcze raz mieszamy za pomocą blendera. Przelewamy na przestudzony spód ( można zatopić w piance kilka całych jagód) i wstawiamy do lodówki, czekamy aż pianka stężeje. Smacznego!!!








czwartek, 21 czerwca 2012, talablaska
Tagi: tarta

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: hedzia, *.pr1-nat.espol.com.pl
2012/06/21 22:44:35
Uwielbiam takie ciasta! Z jagodami jeszcze nie jadłam ale na pewno wykorzystam Twój niesamowity przepis!!!
-
2012/06/21 23:14:23
Rewelacyjne wygląda! Ma wspaniały kolor i domyślam się,że smakuje bosko:)
-
2012/06/22 07:49:28
wygląda cudownie! ja ostatnio wybrałam się na krótki spacer i wróciłam z 16toma bąblami od komarów :(( dlatego nie nadaję się na leśne wycieczki niestety :(
-
2012/06/22 17:52:20
Majanko i Hedziu dziękuję :)))
Emciu- postanowiłam się poświęcić dla dobra ogółu ;)))))
-
2012/06/24 18:37:23
mmmm, szaleństwo!
-
2012/06/24 19:18:24
Jaka cudowna i piękna jednocześnie tarta :-)
-
2012/06/26 10:28:19
Bajeczna :) od wczoraj też cieszę się pierwszym jagodowym ciastem w tym roku :)
KONTAKT talablaska@gazeta.pl Durszlak.pl
Top Blogi
KONTAKT