Blog > Komentarze do wpisu

JAGODOWO KOKOSOWE CUPCAKES

Ciąg dalszy pozytywnego zakręcenia na punkcie cupcakes nastąpił. W zamrażalniku zostały mi jeszcze jagody z ostatnich zbiorów, więc postanowiłam je wykorzystać w niecnym (?) celu. Po przetestowaniu tegoż wypieku w kręgu rodzinnym, tym razem odwiedzili nas Potworni Teściowie, babek zabrakło...nauczka na następny raz - zrobić podwójną porcję :))) Ale to już później po wszystkich wakacyjnych wypadach ( zajrzałam do Potwornego domu tylko na chwilkę !)

 

Składniki na ciasto ( 8 szt.)

  • 125 g mąki tortowej
  • 100 g cukru trzcinowego ( użyłam cukru z gatunku dry demerara )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 125 g miękkiego masła
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 25 g jagód
  • 1 łyżka białego rumu

 

Składniki na krem ( krem dla słodkolubnych !!!):

  • 1/2 szklanki miękkiego masła
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • 50 g jagód

 

 

Tym razem postanowiłam się zbuntować ;) i nie mieszałam składników w dwóch oddzielnych miskach. Najpierw pomieszałam wszystkie suche składniki w miseczce i prosto do nich dodałam jajka, masło, mleko i na końcu wiórki kokosowe i rum. Po przełożeniu ciasta do papilotek ( ok 1,5 do 2 łyżek na papilotkę) powtykałam palcem kilka jagód do każdego gniazda. Pieczemy w temperaturze ok 190 st. C przez 20-25 min, aż do suchego patyka :))

Kiedy babeczki są już wystudzone, zaczynamy przygotowywać krem ( tym razem wypróbowałam maślany). Ucieramy mikserem masło, następnie do masła dodajemy stopniowo cukier puder i ucieramy przez kilka minut, na sam koniec dodajemy mleko i rozdrobnione blenderem jagody. Miksujemy do wymieszania się składników i do uzyskania jednolitej masy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i chłodzimy przez godzinę w lodówce. Po godzinie dekorujemy nasze cupcakes. Smacznego!!!

Festiwal Cupcakes 2012

czwartek, 12 lipca 2012, talablaska

Polecane wpisy

Komentarze
2012/07/12 21:34:03
Prześliczne te cupcakes'y!! A jakie zdjęcia... zlizuję je z ekranu! :)

Dziękuję za dodanie przepisu do akcji :)
-
2012/07/12 21:46:06
przepiękne i na pewno genialne w smaku! mniam!
-
2012/07/13 09:09:13
Zachwyca mnie ten krem! Ma wspaniały kolor i muffinki z nim wyglądają bardzo pysznie!:)
-
2012/07/13 22:50:00
Cudowny ten kremik! A smak - jagodowo kosowe - to brzmi rewelacyjnie!:)
Miłych wakacji :)
-
2012/07/20 19:58:30
wlasnie dziś zrobilam, sadze ze sa troche za słodkie
-
2012/07/22 16:22:35
Z cukrem zawsze można poeksperymentować, natomiast jest to akurat taki rodzaj kremu, gdzie jest więcej cukru, scala masę. Typowo maślane kremy zawierają właśnie więcej masła niż cukru, ale z kolei ja za nimi nie przepadam :)
-
2012/07/26 20:58:57
Wyglądają niesamowicie dlatego postanowiłam się skusić na ten krem do dekoracji moich babeczek z jagodami. Niestety po ich udekorowaniu musiałam ścierać krem do minimum gdyż był on zdecydowanie przesłodzony... Prezentuje się świetnie, ale jak dla mnie zbytnio przyćmiewa smak babeczek swoją niesamowicie dużą słodkością.
-
2012/07/26 21:18:32
Taki właśnie jest ten krem - mega słodki, dlatego w muffinach dałam o wiele mniej cukru niż w innych przepisach, u mnie się wyrównało. Słodkolubność jest zawsze kwestią sporną. Zapraszam do wypróbowania innych kremów, choćby dzisiejszego z Oreo, jest zupełnie innej konsystencji i jest mniej słodki. Jego wadą jest natomiast to, iż w takie upały babki trzeba chować do lodówki, bo krem nie jest tak trwały, jak ten maślany. Pozdrawiam!!!
-
2012/07/27 01:01:56
Osobiście i tak schowałam babeczki do lodówki żeby krem był stężały i stwierdzam, że po czasie zrobił się mniej słodki (chociaż mój chłopak uważa na odwrót, więc to chyba rzeczywiście kwestia sporna). Tak czy śmak prezentują się ładnie i mimo że dla mnie za słodkie chłopak zjadł już ze 3 babeczki. A co do oreo to właśnie dzisiaj znalazłam przepis na oreo cupcakes więc za niedługo na pewno wypróbuję :)
Pozdrawiam.
-
2012/07/27 08:39:00
Elamorela dokładnie tak jest :))) Jeśli dla Ciebie krem jest za słodki, zamień proporcje użyj 1 szklanki masła i dodaj 1/2 szklanki cukru pudru ( z kolei takie połączenie jest dla wielbicieli bardzo maślanych kremów)
KONTAKT talablaska@gazeta.pl Durszlak.pl
Top Blogi
KONTAKT