Blog > Komentarze do wpisu

CHLEBEK PSZENNO-RAZOWY

Przeszukując szafki kuchenne, znalazłam saszetkę z drożdżami instant i pomyślałam, że dawno nie robiłam domowego chlebka i dodatkowo nigdy nie odważyłam się zrobić chleba na drożdżach. Jedyny jaki robiłam był na zakwasie, ale że cierpię na brak zakwasu to i ten się skończył. Żeby zrobić swój zakwas trzeba kilka dni zaczekać, a mnie się zachciało własnego chleba tu i teraz!!! Wrzuciłam w wyszukiwarkę suche drożdże + chleb i wyskoczył mi piękny i łatwy przepis...oczywiście dorotus z mojewypieki.blox.pl. To jest mój pierwszy drożdżowy chleb, niebawem wypróbuję więcej ciekawych przepisów. Ten natomiast jest idealny, szybki do zrobienia, smaczny, bardzo syty i świeży przez kilka dni. Kanapki z  wędlinka i pomidorem smakowały jak u mojej babci na wsi w dzieciństwie...Właściwie zamieniłam tylko mąkę i proporcje mleka i ciepłej wody, polecam się z nim zmierzyć - warto :)))


Składniki na dużą ( jeśli ktoś woli niższe pajdki) lub małą ( będą większe, wyższe kromki) keksówkę:

  • 700 g mąki pszennej razowej do wypieku pieczywa domowego
  • 2 łyżeczki soli
  • 25 g miękkiego masła
  • 1 saszetka suchych drożdży (7 g)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 250 ml ciepłej wody

 

Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól, cukier, drożdże, miękkie masło. Mieszamy ręką, następnie dodajemy mleko i ciepłą wodę - zagniatamy, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Odstawiamy w ciepłe miejsce nakrywając czystą ściereczką, czekamy aż ciasto podwoi swoja objętość. Wyjmujemy z miski, uderzamy pięścią w ciasto ( wyżywamy się na nim ;)) delikatnie wyrabiamy. Przekładamy do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, kolejny raz przykrywamy ściereczką i czekamy ok 30 min., aż się napuszy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 st. C, po 10 minutach obniżamy temperaturę do 200 st. C i pieczemy przez kolejne ok 25 minut. Studzimy na kratce. Wspaniały, szybki przepis- smacznego!!!




wtorek, 07 sierpnia 2012, talablaska

Polecane wpisy

Komentarze
2012/08/07 22:00:56
wyobrażam sobie jak pieknie pachnie...mmhmhmmm
pozdrawiam ciepło,
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
-
2012/08/08 12:10:56
Ja zbieram się w sobie do wypieku własnego chleba, ale na razie brak mi odwagi :)
-
2012/08/08 12:40:16
szana: faktycznie piękny zapach roznosił się po domu...
catwomen1: uwierz mi, że ten chleb jest łatwiejszy do upieczenia niż nie jedno ciasto!!!
-
2012/08/09 10:21:17
Super Ci wyszedł, ja zawsze robię ze świeżymi drożdżami.
KONTAKT talablaska@gazeta.pl Durszlak.pl
Top Blogi
KONTAKT