Blog > Komentarze do wpisu

PUCHATE BUŁECZKI

Na przepis natknęłam się na blogu chlebiinneprzepisy.blogspot.pl, zachwyciły mnie swoja puszysto¶ci± i pięknym kształtem. Kształt moich pozostawia wiele do życzenia, ale w w smaku s± niesamowite!!! Nie ma to jak domowe pieczywko...Czekam z niecierpliwo¶ci± na ¶niadanie, mniam, mniam :)

Składniki 12- 16 szt :

  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 6 niepełnych szklanek m±ki tortowej
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli

 

Do ciepłej wody wsypujemy opakowanie drożdży i mieszamy, pozostawiamy przez około 5 minut. Do miski wlewamy mleko, rozpuszczone ( przestudzone) masło, jajko, mieszankę drożdży z wod±, szklankę m±ki, cukier. Mieszamy, ja użyłam miksera, następnie dodajemy sól oraz pozostał± m±kę. Mieszamy , aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Przekładamy do miseczki wysmarowanej oliw±, przykrywamy ¶ciereczk±, odstawiamy w ciepłe miejsce ( ja zawsze lekko podgrzewam piekarnik i tam umieszczam miskę z ciastem) i czekamy, aż ciasto podwoi swoja objęto¶ć. Po tym czasie wyci±gamy ciasto i formujemy z niego  małe bułeczki. U mnie wyszło 12 bułek, ale dosyć sporawych. Uformowane placuszki wykładamy na blach± oprószon± m±k±, jeszcze raz przykrywamy ¶ciereczk± i czekamy aż się napusz±. Pieczemy przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C.

 

 

poniedziałek, 13 sierpnia 2012, talablaska
Tagi: bułeczki

Polecane wpisy

Komentarze
2012/08/13 22:21:28
rzeczywi¶cie puchate :) z mleczkiem na ¶niadanie.. mniam!
-
j_o
2012/08/15 16:08:22
ja dzisiaj robiłam z blogu domi w kuchni pszenne z przedziałkiem. Twoje wypróbować muszę jak najszybciej:) super kwadratowy kształt:)
-
2012/08/15 18:59:05
Shinawa - polecam, szybkie w przygotowaniu, do mleczka jak znalazł
J_o - też widziałam te z przedziałkiem, czekaj± w kolejce na wypróbowanie :)))) O dziwo te nawet trzeciego dnia były ¶wieże :)))
KONTAKT talablaska@gazeta.pl Durszlak.pl
Top Blogi
KONTAKT