Blog > Komentarze do wpisu

Babka z orzechami pekan i syropem klonowym

Musiałam działać szybko, dostałam telefon- będą goście, a ja co - nic nie mam słodkiego, nic tego dnia nie upiekłam...co tu robić. Biorę w dłoń Nigellę i ją wertuję. Nie mam mleka skondensowanego, to odpada, nie mam maślanki, to odpada, ale zaraz, zaraz - orzechy mam, syrop klonowy mam i całą resztę też. Ufffff jestem uratowana...Co ja bym bez niej poczęła ;)

 

Składniki na nadzienie:

75 g mąki pszennej

1 łyżeczka cynamonu

30 g  miękkiego masła

150 g orzechów pekan ( można je dostać w Lidlu )

125 ml syropu klonowego

 

Składniki na ciasto ( forma do pieczenia babki, nie wypełniona po brzegi ):

300 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

125 g miękkiego masła

150 g cukru

2 jajka

250 ml gęstej śmietany

cukier puder do dekoracji

 

 Rozpoczynamy od przygotowania nadzienia orzechowego. Siekamy pekany. W misce "dziabiemy" mąkę z masłem, aż połączą się w grudki, następnie dodajemy cynamon, posiekane orzechy i na końcu syrop klonowy. Mieszamy, aż powstanie zwarta, równomierna masa.

Następnie wsypujemy do miski 300 g maki pszennej mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. W drugiej misce miksujemy masło z cukrem, aż do uzyskania jasnej masy. Następnie dodajemy po łyżce sypkich składników, jajku, następnie łyżkę suchych składników i jajko. Na koniec dodajemy pozostałą mieszankę suchych składników oraz śmietanę. Mieszamy, aż składniki się wymieszają ( wymieszane ciasto jest dosyć gęste). Przekładamy do nasmarowanej tłuszczem formy część ciasta, tak aby utworzył się ala " wąwóz" do którego przelewamy masę orzechową. Zalewamy pozostałym ciastem, równamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, pieczemy, aż do suchego patyczka przez ok. 40 min.

Po upieczeniu studzimy na kratce, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!!!


niedziela, 10 listopada 2013, talablaska

Polecane wpisy

Komentarze
2013/11/10 21:38:00
Mniam,ale smakowita babka.
-
2013/11/10 22:12:22
Babeczka wygląda pysznie i pasuje na trwający u Atinki Orzechowy Tydzień :).
Pozdrowienia
-
2013/11/12 09:37:41
Pyszna babka! A jakie super nadzienie! :-)
KONTAKT talablaska@gazeta.pl Durszlak.pl
Top Blogi
KONTAKT