Blog > Komentarze do wpisu

Cytrynowa szybka babka

Jest niedziela koło południa, siedzimy na kanapie, oglądamy film Disneya...a w mojej głowie chodzi myśl: idź coś upiecz, niech ta niedziela będzie słodka, nie siedź bezproduktywnie. Wzięłam więc do rąk pierwszą lepszą księgę kucharską i tym razem padło na babkę cytrynową z "Kuchni Polskiej" E. Aszkiewicz. Dlaczego babka, bo Wielkanoc już tuż, tuż, bo naoglądałam się różnych bab na innych blogach, bo babka to szybkie i smaczne ciasto. Polecam!!!


Składniki na formę babkową o średnicy 20 cm:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 jajka
  • 125 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cytryna
  • 1 budyń cytrynowy lub waniliowy

 

Masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną masę, dodajemy żółtka, sok z cytryny oraz skórkę otartą z cytryny. Do utartej masy dodajemy mąkę, budyń oraz proszek do pieczenia i mieszamy tak, aby nie było grudek. Białka miksujemy na sztywną pianę , dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy - najlepiej ręcznie, aż piana wymiesza się z masą. Przekładamy do formy wysmarowanej masłem ( u mnie była to foremka silikonowa, jeśli przekładacie do zwykłej, dobrze jest ją obsypać bułką tartą ). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 45 minut.

W tym przypadku do polania babki użyłam lukru królewskiego, który dostałam od koleżanki z Wielkiej Brytanii. Był to lukier truskawkowy - bardzo fajny i plastyczny. Smacznego !!!


poniedziałek, 31 marca 2014, talablaska

Polecane wpisy

Komentarze
2014/04/02 20:20:49
O mniam, pyszna! Uwielbiam cytrynowe baby.
Pozdrówki :)
KONTAKT talablaska@gazeta.pl Durszlak.pl
Top Blogi
KONTAKT