Blog > Komentarze do wpisu

Pszenno razowe muffinki z amarantusem oraz z kremem cytrynowym

Tym razem nie książkowo, chociaż, muszę się przyznać, że już kompletuję wyprawkę na następny przepis z powieści :) Dzisiaj muffiny, takie słoneczne, a zarazem jeszcze zimowe, bo cytrynowe. Połączenie kwaskowatości i słodyczy - to lubię. Muffinki lądują również u Domi w kuchni na akcji "Muffinkowe Zimowisko 2".


Składniki na 18 szt.

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki razowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka popingu z amarantusa
  • 1/3 szklanki rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • 1 1/2 szklanki herbaty z cytryną

 

Składniki na krem:

  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 40 g masła
  • sok z 1 cytryny
  • 250 g serka mascarpone

Suche składniki mieszamy ze sobą w jednej miseczce, mokre w drugiej. Następnie łączymy zawartość obu misek. Mieszamy, aż do połączenia składników. Przekładamy do papilotek umieszczonych w blaszce na muffiny, pieczemy przez 25 min. w temperaturze 180 st. do suchego patyczka.

Przygotowujemy lemon curd. Jajko, żółtko oraz cukier mieszamy w metalowej miseczce, następnie podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż cukier się rozpuści. Dodajemy masło i sok z cytryny, cały czas mieszamy. pozostawiamy na ogniu cały czas mieszając, aż mieszanina zgęstnieje. Po wystudzeniu dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Przekładamy do szprycy i dekorujemy babeczki. Smacznego!!!


 

środa, 12 marca 2014, talablaska

Polecane wpisy

Komentarze
2014/03/16 08:24:02
Już Ci mówiłam, że te muffiny są przepiękne! A pomysł z wykorzystaniem amarantusa - super :) szkoda, że jest tak mało popularny.
-
2014/03/16 21:21:16
Nom amarantus jest pyszny, ale przede wszystkim bardzo zdrowy i ma mnóstwo żelaza :)
KONTAKT talablaska@gazeta.pl Durszlak.pl
Top Blogi
KONTAKT