Blog > Komentarze do wpisu

Strucla z białym makiem

A wszystko dzięki dobroci serca, jednak są dobrzy ludzie na tym świecie ( niekiedy zaczynam w to wątpić - to przykre ...). Margarytka napisała do mnie, że zostało jej białego maku i pomyślała o mnie ( wiecznie narzekam, że go nigdzie nie ma w okolicy...) Z chęcią skorzystałam z propozycji i przyjemnie mi się zrobiło, że ktoś o mnie pamięta, że komuś się chce iść na pocztę, wystać swoje, żeby komuś zrobić przyjemność... Postanowiłam zostawić sobie ten mak na świąteczne pyszności, tak, żeby został użyty na specjalną okazję Przy okazji dojrzałam  na stronie Margarytki przepis na taką cudną struclę i właśnie do niej, a właściwie do nich wykorzystałam ten miły prezent. Makowiec zrobił furorę w te święta!!! Szczerze polecam!!!


Składniki na rozczyn:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka mąki pszennej


Składniki na ciasto:

  • 4 żółtka
  • 150 g cukru
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 100 g roztopionego masła
  • szczypta soli


Składniki na masę makową:

  • 250 g białego maku
  • 180 g marcepanowej ( ta z Lidla jest świetna )
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 200 g orzechów włoskich
  • 100 g migdałów bez skórki
  • 50 g orzechów laskowych ( moje były w miodzie )
  • 3 łyżki gęstej śmietany


Składniki na lukier:

  • cukier puder
  • gorąca woda
  • opcjonalnie sok z cytryny


 

Zaczynamy od przygotowania masy makowej. Mak oraz orzechy parzymy gorącą wodą w oddzielnych miseczkach, zostawiamy na około 30 minut, cedzimy. Następnie mielimy w maszynce, co najmniej dwukrotnie. W drugiej misce ( dosyć sporej ) blendujemy masę marcepanową ze śmietaną i cukrem pudrem, do roztartych składników dodajemy po troszeczku bakalie z makiem i miksujemy, aż składniki się wymieszają. Przyznam szczerze, że masa była tak pyszna, tak się nią zaaferowałam, że zapomniałam dodać do niej dwa białka...

Kolejnym etapem jest przygotowanie rozczynu. Mieszamy cukier z jogurtem, dodajemy ciepłe mleko, pokruszone drożdże oraz  mąkę. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż wyrośnie ( ja postawiłam na drzwiczkach od piekarnika, który był wcześniej w użyciu i jeszcze był ciepły).

Przechodzimy do przygotowania ciasta. Żółtka miksujemy z cukrem, dodajemy masło, mąkę, rozczyn, mleko, sól oraz esencję waniliową. Ugniatamy na gładkie ciasto, tym razem musiałam pomóc mikserowi, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia ( u mnie nie podwoiło objętości, ale podrosło). Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na dwie części i rozwałkowujemy na dwa prostokąty, nakładamy masę makową, następnie zwijamy boki, a następnie całą resztę w roladę. Przed przełożeniem do piekarnika strucle owinęłam papierem do pieczenia ( zostawiając około 1,5 - 2 cm luzu między papierem, a ciastem ) aby się zanadto nie spłaszczyła. Przekładamy na blachę do ciepłego piekarnika. Pozostawiamy do napuszenia około 20 min. Pieczemy w 30-40 minut w temperaturze 170 st. C. Po wystygnięciu dekorujemy lukrem ( mieszamy cukier puder z niewielką ilością gorącej wody ) Smacznego!!!





czwartek, 24 kwietnia 2014, talablaska

Polecane wpisy

KONTAKT talablaska@gazeta.pl Durszlak.pl
Top Blogi
KONTAKT