Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto na maślance z czereśniami i malinami z syropu

Nigdy nie robiłam ciasta na maślance, zdarzało mi się jej dodać do muffinek. Ciekawa byłam jak to wyjdzie w całości, a dodatkowo Margarytka dała cynk, żeby spróbować czy wychodzi, bo część czytelników pisała, że mają z nim problemy. Ja dementuję wszystkie plotki, ciasto jak najbardziej wychodzi, jest szybkie w wykonaniu i co najważniejsze pyszne!!! Polecam serdecznie, zwłaszcza, że owoce sezonowe zaraz nas zaleją i można się ciachem zajadać z truskawkami, porzeczkami, malinami czy śliwkami.


Składniki ( blaszka o wymiarach 20 x 30):

  •  350 g mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 ekstraktu waniliowego
  • 2  jajka
  • 1 szklanka maślanki 
  • 2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 200 g czereśni w syropie
  • ok. 400 g malin w syropie
  • 1/2 szklanki oleju

Składniki na kruszonkę:
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 150 g mąki
  • 80 g masła z lodówki

 Składniki na kruszonkę miksujemy mikserem, do wymieszania składników. Mieszanka powinna mieć konsystencję gruboziarnistego piachu. Wkładamy do lodówki.
Na sitku odsączamy maliny i czereśnie, gduy odciekną przekładamy na ręcznik papierowy, aby reszta soku się wchłonęła.
Wszystkie składniki na ciasto ( oprócz oleju) mieszamy w mikserze do połączenia składników. Następnie dodajemy olej, kolejny raz mieszamy. Ciasto przekładamy do nasmarowanej i obsypanej wcześniej blaszki, na wierzchu kładziemy owoce ( można też część owoców wymieszać wcześniej z ciastem ) posypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C ( termoobieg). Pieczmy przez ok. 50 minut. Smacznego !!!

poniedziałek, 16 czerwca 2014, talablaska

Polecane wpisy

KONTAKT talablaska@gazeta.pl Durszlak.pl
Top Blogi
KONTAKT