Blog > Komentarze do wpisu

Red Velvet Cheesecake

Miało być smacznie i efektownie. Chyba tak wyszło. W każdym razie w smaku mnie powalił, fajne połączenie sernika i można powiedzieć biszkopta, a do tego ta masa serkowa. Ciacho było na zamówienie mojej mamy ( wcześniej robiłam też dla teściowej :)), goście usatysfakcjonowani, czegóż chcieć więcej :) Ciacho wypatrzyłam w książce Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki i desery".

 

 

Składniki na sernik tortownica 21 cm:

  • 600 g twarogu z wiaderka- do serników
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Składniki na ciasto Red Velvet tortownica 21 cm:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżki octu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki czerwonego barwnika w żelu

 Krem z serka kremowego:

  • 170 g serka kremowego ricotta
  • 140 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Zaczęłam od biszkopta, ale lepiej zrobić najpierw sernik, bo dobrze by było, żeby przeleżał w lodówce przez noc - łatwiej sie go przekłada na biszkopt.

Tak więc wszystkie składniki na sernik wkładamy do miski i miksujemy tylko do połączenia składników. Przelewamy do tortownicy, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy w kąpieli wodnej ( tym razem postawiłam pod ciastem metalową miskę z wodą ) przez około 60 min. w temp.150 st. C. Sernik studzimy i wkładamy na noc do lodówki ( minimum na kilka godzin ).

Ciasto Red Velvet. Suche składniki mieszamy w jednej misce. W drugiej misce roztrzepujemy jajko, dodajemy mokre składniki: olej, barwnik, maślankę, ekstrakt, mieszamy, aż składniki się połączą. Wszystko mieszałam łyżką. Następnie łączymy zawartość dwóch misek ze sobą i przygotowujemy mieszankę octu i sody oczyszczonej. Do octu dodajemy sodę, szybciutko mieszamy i jak tylko powstanie piana przelewamy do masy - mieszamy łyżką i przelewamy do formy ( dno formy wyłożone papierem, boki wysmarowane masłem ). Pieczemy w temp. 180 st. C przez około 30 min. do suchego patyczka.

Krem serkowy. Mieszamy wszystkie składniki na kremowa masę.

Na patere kładziemy czerwone ciasto, ścinamy wyrośniętą w czasie pieczenia górkę, tak aby ciasto było równe ( okruszki pozostawiamy do "kruszonki), wierzch smarujemy kremem serkowym, następnie nakładamy sernik i kolejna warstwę masy serkowej na górę i boki. Na koniec posypujemy zblendowanymi czerwonymi okruszkami. Smacznego!!!


 



środa, 25 czerwca 2014, talablaska

Polecane wpisy

KONTAKT talablaska@gazeta.pl Durszlak.pl
Top Blogi
KONTAKT