czwartek, 19 stycznia 2012

 

pieguskowate ciasteczka czekoladowe

Mocno czekoladowe, na początku miękkie a później chrupiące- pyszne...podpierałam się przepisem "kuchareczki",ale zmodyfikowałam go...Polecam!!!

 

Składniki:

  • 100 g masła
  • 100 g ciemnego kakao
  • 300 g cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2,3 tabliczki czekolady ( wedle uznania, mogą być różne rodzaje)

 

     Masełko roztopić, do wystudzonego masła dodać cukier oraz kakao. Składniki zmiksować. Dobrze wymieszaną masę, połączyć z mąką, sodą i solą, następnie dla rozrzedzenia konsystencji dodajemy jogurt naturalny. Powstaje gęsta masa  ( to całkiem normalne :), ciężka do wymieszania mikserem, na koniec łączymy ją z drobno posiekaną czekoladę ( żeby to zrobić, trzeba się odrobinkę napocić, ale spalamy kalorię na poczet zjedzonych później ciastek :D).

     Z gotowego ciasta formujemy kuleczki ( jak to kiedyś w piaskownicy ) tylko mniejsze o średnicy około 3 cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 12-15 minut- do suchego patyczka.

    Smacznego!

 

 

 

wtorek, 10 stycznia 2012

babeczki czekoladowe z serkiem mascarpone

          

         Z pewna taką nieśmiałością :) rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem. Wiele rzeczy złożyło się na to, że tutaj jestem. Zafascynowałam się pieczeniem ciast ,ciasteczek, muffinów,i innych słodkości oraz tworzeniem tortów, mój prawie 3 letni syn jest fanem wszelkiego rodzaju moich babeczek ( w których przygotowaniu skrzętnie mi pomaga) mąż nic nie mówi tylko podjada;) Wykorzystuję nowe przepisy z różnych blogów i książek kucharskich jak również z receptur przechodzących z pokolenia na pokolenie...Jeszcze raz witam i mam nadzieję, że często będziemy się tu spotykać i dzielić swoimi spostrzeżeniami odnośnie słodkości :D
 
 
 
Składniki masy serkowej:
  • 125 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka maki
  • 1 białko ( żółtko można dodać do ciasta)
 
Zaczynamy od wymieszania masy serkowej, która musi swoje odstać :D, miksujemy wszystkie składniki i wkładamy na 20-30 minut do zamrażalnika. W tym czasie kiedy masa się mrozi przechodzimy do wyrabiania ciasta na muffiny.
 
 
 
 
 
Składniki na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru ( najlepiej drobnego do wypieków)
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1 mały jogurt naturalny ( ja używam lidlowskiego pilosa )
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 łyżka białego rumu ( Malibu lub Parrot Bay)
 
Sypkie składniki mieszamy z sypkimi, do tego dodajemy jogurt, olej , wodę a na końcu biały rum ( nadaje pięknego zapachu ). Do papilotek włożonych w formy do muffinów nakładamy po łyżce ciasta, następnie łyżeczkę serka i znowu łyżka ciasta do 3/4 wysokości papilotek. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy około 20-25 minut. Gotowe babeczki studzimy na kratce.
 
Są to pierwsze muffiny, które upiekłam (przepis dostałam od koleżanki Ani K., oryginalny przepis na kwestiasmaku.com) były tak mięciutkie, puszyste i pyszne, że postanowiłam na dłużej zagościć w tym słodkim temacie  :D ale o tym później...
1 ... 21
 
KONTAKT talablaska@gazeta.pl Durszlak.pl
Top Blogi
KONTAKT