pączki

sobota, 02 marca 2013

Nadrabiam kolejne opóźnienia...już chyba tak do końca roku pozostanę w tyle ;) Oponki zostały przygotowane przeze mnie na akcję wspólnego pieczenia "Słodki tłusty czwartek u Margarytki". Jak widać minęło już sporo czasu od tłustego czwartku, ale oponki były tak proste w wykonaniu i takie pyszne, że muszę się nimi pochwalić i zachwalić przepis Margarytki!!! Nie będę się bawić w przepisywanie czyjegoś przepisu, ponieważ  nie zmieniałam nic - dlatego wyszły idealne. Gdyby ktoś chciał z niego skorzystać zapraszam na stronę jego autorki czyli tutaj. Polecam gorąco!!!

sobota, 11 lutego 2012

Moje pierwsze w życiu pączki, byłam w stresie, ale udały się...na szczęście. Przepis dostałam od rodzinnego cukiernika, który się teraz śmieje, że konkurujemy ze sobą :) ale gdyby tak było-z pewnością nie dostałabym tej "tajemnej receptury" :) Pączusie wyszły niesamowicie puszyste ( chociaż obawiałam się czy nie będziemy nimi rzucać o ścianę ;)) smakowite, takie prawdziwe- domowe...A, że czasochłonne - nie ważne!!! Warto się pomęczyć ;)

Pączki

 

Składniki na 24 pączki:

  • 0,5 l mleka
  • 1 kg mąki
  • 50 g drożdży
  • 4 żółtka
  • 70 g cukru
  • 0,5 kostki margaryny
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 4-5 kostki smalcu do smażenia
  • marmolada, dżem, powidła- co kto lubi

 

Lukier:

  • 2,3 łyżki wrzącej wody
  • 1 szklanka cukru pudru

Do lekko podgrzanego mleka dodajemy drożdże, cukier waniliowy, mąkę i sól, zagniatamy i pozostawiamy (na ok 30 minut )w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W międzyczasie rozpuszczamy margarynę i pozostawiamy do wystygnięcia oraz ucieramy żółtka z cukrem. Do wyrośniętego ciasta dodajemy tłuszcz i utarte składniki, ponownie zagniatamy i pozostawiamy na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą z nich zagniatamy i formujemy w podłużny wałek, kroimy na ok. 12 kawałków. Kawałeczki kładziemy na posypanym mąką ( w moim przypadku) blacie. Na środek każdego kawałeczka nakładamy małą łyżeczkę marmolady. Zamykamy marmoladę kawałkami ciasta tworząc jak gdyby sakiewkę i i odkładamy na posypany blat (łączoną częścią ciasta do dołu). Przykrywamy ściereczką i czekamy ok. 20 minut.

Rozgrzewamy smalec w garnku i po wyrośnięciu przygotowanych pączków wkładamy je na mocno rozgrzany tłuszcz. Opiekamy z dwóch stron ( widać po kolorze kiedy należy przewrócić pączka). Wykładamy na tacę na której kładziemy wcześniej ręcznik papierowy- pochłania zbędny tłuszcz. Polewamy lukrem ( wrzącą wodą zalewamy cukier puder i energicznie mieszamy) i gotowe.

 Pączki

KONTAKT talablaska@gazeta.pl Durszlak.pl
Top Blogi
KONTAKT