babki

poniedziałek, 31 marca 2014

Jest niedziela koło południa, siedzimy na kanapie, oglądamy film Disneya...a w mojej głowie chodzi myśl: idź coś upiecz, niech ta niedziela będzie słodka, nie siedź bezproduktywnie. Wzięłam więc do rąk pierwszą lepszą księgę kucharską i tym razem padło na babkę cytrynową z "Kuchni Polskiej" E. Aszkiewicz. Dlaczego babka, bo Wielkanoc już tuż, tuż, bo naoglądałam się różnych bab na innych blogach, bo babka to szybkie i smaczne ciasto. Polecam!!!


Składniki na formę babkową o średnicy 20 cm:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 jajka
  • 125 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cytryna
  • 1 budyń cytrynowy lub waniliowy

 

Masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną masę, dodajemy żółtka, sok z cytryny oraz skórkę otartą z cytryny. Do utartej masy dodajemy mąkę, budyń oraz proszek do pieczenia i mieszamy tak, aby nie było grudek. Białka miksujemy na sztywną pianę , dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy - najlepiej ręcznie, aż piana wymiesza się z masą. Przekładamy do formy wysmarowanej masłem ( u mnie była to foremka silikonowa, jeśli przekładacie do zwykłej, dobrze jest ją obsypać bułką tartą ). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 45 minut.

W tym przypadku do polania babki użyłam lukru królewskiego, który dostałam od koleżanki z Wielkiej Brytanii. Był to lukier truskawkowy - bardzo fajny i plastyczny. Smacznego !!!


niedziela, 10 listopada 2013

Musiałam działać szybko, dostałam telefon- będą goście, a ja co - nic nie mam słodkiego, nic tego dnia nie upiekłam...co tu robić. Biorę w dłoń Nigellę i ją wertuję. Nie mam mleka skondensowanego, to odpada, nie mam maślanki, to odpada, ale zaraz, zaraz - orzechy mam, syrop klonowy mam i całą resztę też. Ufffff jestem uratowana...Co ja bym bez niej poczęła ;)

 

Składniki na nadzienie:

75 g mąki pszennej

1 łyżeczka cynamonu

30 g  miękkiego masła

150 g orzechów pekan ( można je dostać w Lidlu )

125 ml syropu klonowego

 

Składniki na ciasto ( forma do pieczenia babki, nie wypełniona po brzegi ):

300 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

125 g miękkiego masła

150 g cukru

2 jajka

250 ml gęstej śmietany

cukier puder do dekoracji

 

 Rozpoczynamy od przygotowania nadzienia orzechowego. Siekamy pekany. W misce "dziabiemy" mąkę z masłem, aż połączą się w grudki, następnie dodajemy cynamon, posiekane orzechy i na końcu syrop klonowy. Mieszamy, aż powstanie zwarta, równomierna masa.

Następnie wsypujemy do miski 300 g maki pszennej mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. W drugiej misce miksujemy masło z cukrem, aż do uzyskania jasnej masy. Następnie dodajemy po łyżce sypkich składników, jajku, następnie łyżkę suchych składników i jajko. Na koniec dodajemy pozostałą mieszankę suchych składników oraz śmietanę. Mieszamy, aż składniki się wymieszają ( wymieszane ciasto jest dosyć gęste). Przekładamy do nasmarowanej tłuszczem formy część ciasta, tak aby utworzył się ala " wąwóz" do którego przelewamy masę orzechową. Zalewamy pozostałym ciastem, równamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, pieczemy, aż do suchego patyczka przez ok. 40 min.

Po upieczeniu studzimy na kratce, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!!!


piątek, 23 marca 2012

Święta Wielkanocne zbliżają się tak wielkimi krokami, że w końcu, postanowiłam się wziąć w za wypieki typowo świąteczne. Zaczynam od baby, a co dalej...tego sama jeszcze nie wiem ;) za dużo mam pomysłów w głowie, jest ich tyle, że nie dają mi one spać po nocy ;))) Babka wyszła pyyyyszna - Potworek pytał się mnie czy może zjeść kawałek tortu :) teraz zajada się i mlaszcze...

Baba orzechowa

 

Składniki:

  • 250 g margaryny
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g cukru trzcinowego ( można dać więcej, ale ja preferuję mniej słodkie ciasta )
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g orzechów włoskich
  • 5 jajek średniego rozmiaru
  • 2 łyżki syropu orzechowego do kawy

 

Składniki na polewę:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2-3 łyżki mleka
  • cukrowe motylki

 

Baba orzechowa

 

Formę ( w moim przypadku tortownica z kominkiem, nie dorobiłam się jeszcze babkowej blachy :)) smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Margarynę rozpuszczamy, do przestudzonej dodajemy cukier i syrop orzechowy. Następnie oddzielamy żółtka od białek i do powstałej masy dodajemy właśnie żółtka, cały czas ucierając. W między czasie zatrudniamy męża lub jakiegoś mężczyznę znajdującego się najbliżej nas - do łupania i siekania orzechów :))).  Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta, na końcu dosypujemy posiekane orzechy. Z oddzielonych białek ubijamy pianę i powoli przekładamy do masy, delikatnie mieszając, aż do połączenia składników. Dobrze wymieszaną masę przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 st. C. Pieczemy ok. 50 minut. Po upieczeniu przez kilka minut studzimy w piekarniku. 

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy kilka łyżek mleka, taką polewą zdobimy ciasto, można posypać orzechami lub przyozdobić innymi ozdobami. Smacznego !!!

Baba orzechowa

 

wtorek, 07 lutego 2012

Kolejna pozycja z naszego ( maminego i mojego już) tajemnego zeszytu, ach jaki Ci tam ogrom cudów...Dzisiaj na specjalne zamówienie "stworzyłam" babkę, która na naszym stole pojawiała się chyba setki razy, pamiętam ją z dzieciństwa, kiedy ciężko było o jakiekolwiek rarytasy. Większość ze składników do niej była ( no może z kakao było kiedyś trudniej ) i jest zawsze, w każdej kuchni. Szybka, smaczna i taka wspominkowa :)

Babka piaskowa kakaowo waniliowa

 

 

Składniki:

  • 1 kostka margaryny ( jestem wierna Kasi :))
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki maki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

 

Margarynę rozpuszczamy z cukrem, pozostawiamy do wystygnięcia. Do części płynnej dosypujemy mąkę ( 2 rodzaje) na przemian z jajkami, proszek do pieczenia i aromat waniliowy. Mieszamy mikserem, aż do uzyskania gładkiej masy. Połowę ciasta wlewamy do nasmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą formy ( duża keksówka ) do drugiej połowy dodajemy kakao miksujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni. Pieczemy przez około 45-50 minut, jak zwykle do suchego patyczka :)

Na zdjęciu baba pilnuje baby ;)))

 

Babka piaskowa kakaowo waniliowa

 

Smacznego !!!

KONTAKT talablaska@gazeta.pl Durszlak.pl
Top Blogi
KONTAKT