wielkanoc

sobota, 07 kwietnia 2012

Kochani życzę Wam zdrowych, spokojnych, przepysznych, spędzonych w rodzinnej atmosferze

¦wi±t Wielkiej Nocy.

Przepis na baranka znalazłam na blogu domowe-wypieki.pl, wyszedł wspaniały,  musiałam tylko zwiększyć porcję, bo moja foremka okazała się większa ( 1 litr) :))), ale opłacało się!

baranek wielkanocny

 

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 165 g cukru
  • 165 g m±ki pszennej
  • 35 g m±ki ziemniaczanej
  • 95 g margaryny lub masła
  • cukier puder do posypania baranka

 

Jajka ubijamy z cukrem dodajemy, rozpuszczony tłuszcz, następnie dosypujemy do masy m±kę ziemniaczan± i m±kę pszenn±. Przelewamy do formy uprzednio wysmarowanej tłuszczem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C i pieczemy ok 40-45 minut (forma większe więc i dłużej się piecze). Pozostawić w formie do wystygnięcia. Baranek bardzo wyrósł  mimo, że w składzie nie miał ani proszku do pieczenia ani sody, spory kawałek musiałam odkroić, ku uciesze moich Potwornych testerów. W smaku ¶wietny- polecam na ¶więta !!!

pi±tek, 06 kwietnia 2012

Typowo wielkanocny mazurek, pyszny, fajnie się prezentuj±cy, można go zdobić na wszelakie sposoby w zależno¶ci od inwencji twórczej  :))) mnie Potworek doradzał co mam na nim "wyrzeĽbić" :)))

 

mazurek kajmakowy

 

Składniki:

  • 230 g m±ki pszennej
  • 120 g margaryny lub masła
  • 60 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 1 puszka mleka skondensowanego lub masy kajmakowej

 

mazurek kajmakowy

 

W przypadku wykorzystania mleka skondensowanego ( przerobienia go na masę kajmakow± ), należy na około 3 godziny włożyć puszkę do garnuszka i gotować na wolnym ogniu. Wszystkie składniki do mazurka oprócz masy kajmakowej ugniatamy ( dobrze by było gdyby tłuszcz był miękki) formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywcz± i odkładamy na co najmniej godzinę do lodówki. Moje ciasto poleżało 2 godziny, co było spowodowane robionymi w między czasie zakupami ¶wi±tecznymi :) Dobrze wykorzystałam czas :) Po tym czasie wyjmujemy kulę z lodówki, wykładamy prosto na papier do pieczenia i wałkujemy na interesuj±cy nas kształt. Następnie odpowiednio wycinamy do  wybranej przez nas formy. Moja miała wymiary 25 cm x 21 cm. Przycięte ciasto, razem z papierem do pieczenia, przekładamy do naszej formy. Pozostałe okrawki wykorzystujemy do przyozdobienia boków . Ja uformowałam w tym przypadku wałeczki, które po nałożeniu na ciasto poprzygniatałam widelcem. Mazurek pieczemy w temperaturze 180 st C przez około 20-25 minut.

Po wystudzeniu ciasta, przelewamy na nie masę kajmakow±, wygładzamy a następnie wedle uznania zdobimy. Ja użyłam kuleczek złotych do napisu oraz różnych innych posypek do ciast. Smacznego !!!

mazurek kajmakowy

KONTAKT talablaska@gazeta.pl Durszlak.pl
Top Blogi
KONTAKT