lody

poniedziałek, 13 stycznia 2014

Kilka dni po nowym roku naszła mnie ochota na lody, dawno ich nie robiłam i nie podjadałam. Jakiś czas zastanawiałam się czym by je "doprawić", podpowiedź zapodał mi Potworek, wyciągając ciasteczka Neo z szafki :). Podkradłam mu dwie małe paczuszki i całą rodzinką ochowaliśmy i achowaliśmy podczas konsumpcji. Polecam są pyszne :)


Składniki na około 1 l :

  • 400 g mleka skondensowanego słodzonego ( z reguły jedna puszka)
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 8 ciasteczek Neo lub Oreo jak kto woli

 

Wszystkie składniki miksujemy, aż się połączą. Przelewamy do pudełeczka, wstawiamy do zamrażalnika ( część ciasteczek możemy dodać po miksowaniu, nie pokruszą się za mocno ), czekamy ok 2 godzin, aby składniki bardzo mocno się schłodziły, ale nie zamarzły. Następnie przelewamy do maszyny do lodów i postępujemy zgodnie z jej instrukcjami.

Lody na mleku skondensowanym można też robić bez użycia maszyny do lodów. Po wstawieniu do zamrażalnika w trakcie procesu mrożenia co kilka godzin wyjmujemy lody i kilkukrotnie mieszamy, po czym z powrotem wstawiamy do zamrażalnika.Mrozimy całą noc, a następnie zjadamy :) Smacznego!!!


niedziela, 01 września 2013

Wakacje dobiegają końca... na dworze nadal ciepło, więc z chęcią sięgamy po lody. Przepis na te pyszności znalazłam w książce kucharskiej dołączonej do KitchenAid'a. Bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu, smaczne i co najważniejsze mają bardzo fajną konsystencję. Nic tylko kręcić!!!


Składniki na ponad 1/2 litra:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 120 g cukru
  • 2 łyżki białego rumu

 

Do rondelka wlewamy śmietanę, mleko kokosowe oraz cukier. Podgrzewamy na małym ogniu tak, aby cukier się rozpuścił. Mieszankę studzimy, następnie mocno chłodzimy w lodówce lub zamrażarce. Gdy składniki są lodowate przelewamy do maszynki do lodów i stosujemy się do ich własnych instrukcji. Lody mrozimy minimum jedną noc w zamrażalniku, ponoć wtedy są najlepsze. Smacznego!!!




 

18:27, talablaska , lody
Link Komentarze (4) »
sobota, 28 lipca 2012

Po ostatnich dwuskładnikowych lodach postanowiłam zrobić inne, tym razem lekkie lody jogurtowe ( znalezione pod adresem deserek.tv) Są mniej słodkie, ale bardzo orzeźwiające  i zapewne mniej kaloryczne ;) W związku z tym, iż nie posiadam ( jeszcze :)) maszynki do lodów, co godzinkę starannie je mieszałam. Najlepsze są po około 5 godzinkach . Po dłuższym leżakowaniu w lodówce robią się mocno zmrożone, więc przy porcjowaniu trzeba zaczekać, aż się lekko rozpuszczą. Tym razem ostrzegam - lody nie są słodkie :) można dodać więcej cukru pudru.

 

 

Składniki:

  • 260 ml jogurtu naturalnego
  • 50 ml śmietany kremówki
  • ok 5 łyżeczek cukru pudru
  • 120 g rozdrobnionych malin
  • 1-2 łyżeczki likieru Pinacolada ( można użyć innego likieru lub czystej wódki).

 

Wlewamy jogurt, śmietanę do miseczki i miksujemy kilka minut. Dodajemy cukier puder i na koniec maliny z Pinacoladą. Jeżeli ktoś woli bardziej dietetycznie można nie dodawać cukru pudru lub zmniejszyć ilość, ale lody będą wtedy bardziej kwaskowate w smaku.  Wstawiamy do lodówki i co kilkadziesiąt minut mieszamy nasze smakołyki  :D Smacznego!!!


 

20:32, talablaska , lody
Link Komentarze (4) »
piątek, 13 lipca 2012

Długo szukałam idealnego przepisu na lody i chyba w końcu znalazłam. Wygmerałam go na bardzo fajnym blogu: dream-about-muffins.blogspot.pl Lody są niesamowicie pyszne i do tego mega łatwe do zrobienia. Składają się tylko z dwóch składników!!! O całej reszcie decydujemy tylko my :))) Ja dodałam laskę wanilii i kolorowe groszki, żeby sprostać oczekiwaniom mojego malutkiego Potworka...i udało się :))) Może fotki nie są idealne, za to lody owszem!!!

 

Składniki na ok. 0,5 l:

  • 185 ml śmietany kremówki
  • 200 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 1/2 laski wanilii
  • garść kolorowych groszków do dekoracji

 

Śmietanę kremówkę należy ubić na sztywno. Do ubitej śmietany dodawać, wciąż ubijając, mleko skondensowane oraz laskę wanilii i groszki. Przelać do pojemnika lub pojemniczków, wstawić do zamrażalki i poczekać aż się zamrożą- najlepiej całą noc. Trzeba szybko wcinać, bo się szybko rozpuszczają po wyciągnięciu z zamrażalnika, co widać na zdjęciach :))) Ta połówka loda co została na zdjęciu to moja sprawka...mniam, mniam. Smacznego !!!

 



 

 

20:36, talablaska , lody
Link Komentarze (1) »
czwartek, 14 czerwca 2012

Zawsze chciałam zrobić domowe lody, ale bałam się co z nich wyjdzie ( nie posiadam maszynki ) i czy będą nadawały się do spożycia. Postanowiłam wypróbować przepis ( kolejny) od Nieśki z Mówią Weki . Po konsultacjach postanowiłam zaryzykować :))) Mieszałam dobre kilka razy po wstawieniu do zamrażalnika i...są : czekoladowe, z wyraźnym smakiem banana i dodatkiem likieru miętowego ( to ostatnie to moja inwencja twórcza ;). Lodami zaklinam lato- może w końcu nadejdzie???

lody czekoladowe z dodatkiem bananów

Składniki:

  • śmietana 30% 500 ml
  • 2  jajka
  • 100 g cukru
  • 2 banany
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao
  • 1/2 do 1 tabliczki czekolady
  • łyżeczka likieru miętowego

lody czekoladowe z dodatkiem bananów

 

Żółtka z połową cukru ubijamy na parze, w kąpieli wodnej, pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie ubijamy białka ze szczyptą soli, odstawiamy. Następna w kolejności do ubicia jest śmietana, do której po ubiciu dodajemy resztę cukru i miksujemy na najniższych obrotach. Następnie nadal na najniższych obrotach miksujemy masę z żółtek, rozgniecione banany, ubite białka, rozpuszczoną czekoladę i likier miętowy. Przekładamy do pojemnika, ja użyłam najzwyklejszego pojemniczka do przechowywania żywności, ale polecam również pudełka po kupnych lodach. Wkładamy do zamrażalnika. Podczas procesu zamrażania, należy kilkakrotnie wyjmować z zamrażalnika i mieszać.

 






20:23, talablaska , lody
Link Komentarze (8) »
KONTAKT talablaska@gazeta.pl Durszlak.pl
Top Blogi
KONTAKT