drożdżówki

poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Tym razem drożdżowe. Jako, że w naszym domu pojawił się nowy przyjaciel, który ułatwia życie- czytaj KitchenAid - postanowiłam go wypróbować i zobaczyć, jakżesz to on sobie daje radę z zagniataniem. Tak więc - daje i to świetnie daje, ciasto zostało zagniecione na elastyczny placek w jakieś 2 minuty - coś pięknego!!! Swoją drogą ciacho pyszne, puszyste, idealne na śniadanie i do herbatki. Bardzo gorąco polecam, przepis znalazłam u matkiWariatki.

 

Składniki ( tortownica 25 cm + mała 16 cm ):

  • 500g mąki pszennej
  • 42g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Składniki na masę serową:

  • 250 serka mascarpone
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 100 g borówek amerykańskich
  • 30 g stopionego masła

 

Masło rozpuszczamy z mlekiem w rondelku, po wystudzeniu dodajemy cukier i drożdże ( rozcieramy je ) i odstawiamy na kilka minut, można przykryć folią aluminiową. Następnie do mąki dodajemy sól, wbijamy jajko, dodajemy zaczyn drożdżowy, wszystko mieszamy i ugniatamy na sprężyste ciasto. Przekładamy do miseczki, nakrywamy ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż ciasto podwoi swoją objętość ( ok. godziny)

Gdy ciasto nam podrosło wyjmujemy je z miski, następnie przez chwilę je wyrabiamy, podsypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy na szeroki prostokąt ( tak aby można było zwinąć ciasto w roladę). Smarujemy roztopionym masłem, serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem, masę rozkładamy równomiernie na rozwałkowanym placku, wykładamy borówki. Zawijamy w roladę, tniemy na ok. 3cm kawałki.

Przekładamy do wcześniej nasmarowanej masłem formy ( zostawiamy niewielkie przerwy między różyczkami - ciasto jeszcze urośnie ) kolejny raz przykrywamy ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż ciasto podwoi objętość. Smarujemy masłem. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez około 25- 30 min. Smacznego!!!


 

wtorek, 31 lipca 2012

Ostatnimi czasy brałam udział w konkursie u Margarytki, jedna z uczestniczek upiekła Jagodzianki właśnie z jej przepisu, tak się na nie zapatrzyłam, że postanowiłam je popełnić ;)))) Ostatnia porcja jagód została w zamrażalce, więc, aż korciło, żeby je wykorzystać w ten smakowity sposób. Ciasto drożdżowe pięknie wyrosło, a jagodzianki wyszły fenomenalne ( oddałam nawet kilka na wynos ;)).  Miałam niewielki problem z kruszonką - było tak gorąco, że po kilku sekundach masa rozpuszczała się w dłoniach, nawet po włożeniu jej do zamrażalnika, dlatego nie jestem z niej zadowolona.Polecam Wam te jagodzianki są pyszniutkie !!!

Składniki ( u mnie wyszło 12 szt)

  • 500 g mąki pszennej
  • 7 g  drożdży instant
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki roztopionego masła

Składniki na nadzienie:

  • 300 g jagód (mogą być świeże lub zamrożone)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na kruszonkę:
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki masła
  • 1 1/2 łyżki mąki

Jagody mieszamy z cukrem i mąką, odstawiamy.

Przygotowujemy zaczyn. Do miseczki wsypujemy drożdże, 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka i łyżkę mąki. Pozostawiamy ok. 10 min, aż zacznie się pienić. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól oraz gotowy już zaczyn, mieszamy. Następnie dodajemy cukier i rozpuszczone masło, jajko, pozostałe mleko- zagniatamy, aby powstało gładkie ciasto. Odstawiamy do ciepłego miejsca, aby ciasto wyrosło- powinno podwoić swoją objętość (ok. 1 godz.) Po tym czasie jeszcze raz bardzo krótko wyrabiamy ciasto i dzielimy na 12 części ( pewnie moje były większe u Margarytki ciasta starczyło na 16 szt.) Z każdego kawałka formujemy okrągłe placuszki, na środek wykładamy po łyżce jagód, dokładnie lepimy brzegi i staramy się aby jagodzianki miały owalny kształt. Umieszczamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i czekamy 20 min. aż troszeczkę podrosną. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, składniki na kruszonkę łączymy i zagniatamy.  Ścieramy ją na tarce lub kruszymy na bułeczkach. Tak przygotowane jagodzianki, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i pieczemy przez ok. 15 minut, po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia. Smacznego !!!


Przepis oryginalny znajdziecie na stronie : http://margarytka.blogspot.com/2011/03/byle-do-lata-jagodzianki.html



 


KONTAKT talablaska@gazeta.pl Durszlak.pl
Top Blogi
KONTAKT