chleb

czwartek, 27 marca 2014

Mój tatuś zażyczył sobie bułeczki, konkretnie bułeczki żytnie ( tak posmakował mu chleb żytni na zakwasie, którego do dnia dzisiejszego nie wrzuciłam na bloga mimo, iż piekę go co tydzień ). W związku z tym ,że jego życzenie jest dla mnie rozkazem, zakasałam rękawy i wzięłam się za wyrabianie ciasta. No dobra żartowałam mój Kiciuś zrobił to za mnie - rozpieszcza mnie. Bułeczki pyszne, polecam na śniadanka :) Przepis znalazłam na najsmaczniejsze.pl


Składniki na 9 bułeczek:

  • 200 g mąki pszennej
  • 400 g mąki żytniej
  • 60 g drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru
  • 1 1/2 łyżki soli
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1 szklanka słonecznika

 

Do miksera wsypujemy obydwie mąki, dodajemy rozkruszone drożdże, olej, sól, cukier, słonecznik oraz siemię lniane. Następnie dolewamy ciepłą wodę i dokładnie mieszamy lub ugniatamy, aż powstanie elastyczna kula. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż podwoi swoją objętość.

Następnie formujemy z ciasta 9 równych bułeczek, które układamy na blasze ( wyłożonej papierem do pieczenia ) w piekarniku. Pozostawiamy do wyrośnięcia, na ok. 15 minut. Ostrym nożem nacinamy bułeczki, następnie pieczemy w 200 st. C przez około 20-25 min. Po wyjęciu z piekarnika smarujemy bułeczki pędzelkiem zanurzonym w zimnej wodzie ( skórka nie będzie twarda ) i studzimy zawinięte w czystą ściereczkę. Smacznego!!!


poniedziałek, 15 października 2012

Jak ja tęsknię za pieczeniem!!! Wciąż nie mam na nic czasu, po pracy wracam padnięta i na nic oprócz ogarnięcia domu nie mam czasu. Też tak macie??? W ostatnie weekendy, albo wesele, albo wyjazd integracyjny, albo imprezka rodzinna, potrzebuję chwili spokoju...o tak chwili. Jedyne co ostatnio upiekłam/ zrobiłam to kolejne babeczki tęczowe do przedszkola Potworka, muffiny dla koleżanki z pracy i właśnie tę chałkę. Jest świetna, taka wysoka, mięciutka- idealna do dżemu i miodu, idealna jak komuś brakuje czasu - na wszystko.


Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 5 g drożdży instant ( suchych drożdży)
  • 70 ml letniego mleka
  • 175 g miękkiego masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 jajka

Wszystkie składniki umieszczamy w maszynie do wypieku chleba, ustawiamy program normalny ( u mnie nr 1) na 750 g, średnią skórkę. Podczas pieczenia unosi się niesamowity zapach w domu...Życzę smacznego!!!


Przepis znaleziony tutaj

 

 

poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Na przepis natknęłam się na blogu chlebiinneprzepisy.blogspot.pl, zachwyciły mnie swoja puszystością i pięknym kształtem. Kształt moich pozostawia wiele do życzenia, ale w w smaku są niesamowite!!! Nie ma to jak domowe pieczywko...Czekam z niecierpliwością na śniadanie, mniam, mniam :)

Składniki 12- 16 szt :

  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 6 niepełnych szklanek mąki tortowej
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli

 

Do ciepłej wody wsypujemy opakowanie drożdży i mieszamy, pozostawiamy przez około 5 minut. Do miski wlewamy mleko, rozpuszczone ( przestudzone) masło, jajko, mieszankę drożdży z wodą, szklankę mąki, cukier. Mieszamy, ja użyłam miksera, następnie dodajemy sól oraz pozostałą mąkę. Mieszamy , aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Przekładamy do miseczki wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce ( ja zawsze lekko podgrzewam piekarnik i tam umieszczam miskę z ciastem) i czekamy, aż ciasto podwoi swoja objętość. Po tym czasie wyciągamy ciasto i formujemy z niego  małe bułeczki. U mnie wyszło 12 bułek, ale dosyć sporawych. Uformowane placuszki wykładamy na blachą oprószoną mąką, jeszcze raz przykrywamy ściereczką i czekamy aż się napuszą. Pieczemy przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C.

 

 

Tagi: bułeczki
20:28, talablaska , chleb
Link Komentarze (3) »
wtorek, 07 sierpnia 2012

Przeszukując szafki kuchenne, znalazłam saszetkę z drożdżami instant i pomyślałam, że dawno nie robiłam domowego chlebka i dodatkowo nigdy nie odważyłam się zrobić chleba na drożdżach. Jedyny jaki robiłam był na zakwasie, ale że cierpię na brak zakwasu to i ten się skończył. Żeby zrobić swój zakwas trzeba kilka dni zaczekać, a mnie się zachciało własnego chleba tu i teraz!!! Wrzuciłam w wyszukiwarkę suche drożdże + chleb i wyskoczył mi piękny i łatwy przepis...oczywiście dorotus z mojewypieki.blox.pl. To jest mój pierwszy drożdżowy chleb, niebawem wypróbuję więcej ciekawych przepisów. Ten natomiast jest idealny, szybki do zrobienia, smaczny, bardzo syty i świeży przez kilka dni. Kanapki z  wędlinka i pomidorem smakowały jak u mojej babci na wsi w dzieciństwie...Właściwie zamieniłam tylko mąkę i proporcje mleka i ciepłej wody, polecam się z nim zmierzyć - warto :)))


Składniki na dużą ( jeśli ktoś woli niższe pajdki) lub małą ( będą większe, wyższe kromki) keksówkę:

  • 700 g mąki pszennej razowej do wypieku pieczywa domowego
  • 2 łyżeczki soli
  • 25 g miękkiego masła
  • 1 saszetka suchych drożdży (7 g)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 250 ml ciepłej wody

 

Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól, cukier, drożdże, miękkie masło. Mieszamy ręką, następnie dodajemy mleko i ciepłą wodę - zagniatamy, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Odstawiamy w ciepłe miejsce nakrywając czystą ściereczką, czekamy aż ciasto podwoi swoja objętość. Wyjmujemy z miski, uderzamy pięścią w ciasto ( wyżywamy się na nim ;)) delikatnie wyrabiamy. Przekładamy do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, kolejny raz przykrywamy ściereczką i czekamy ok 30 min., aż się napuszy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 st. C, po 10 minutach obniżamy temperaturę do 200 st. C i pieczemy przez kolejne ok 25 minut. Studzimy na kratce. Wspaniały, szybki przepis- smacznego!!!




21:27, talablaska , chleb
Link Komentarze (4) »
KONTAKT talablaska@gazeta.pl Durszlak.pl
Top Blogi
KONTAKT