szarlotki

niedziela, 18 listopada 2012

Jeszcze nigdy nie robiłam szarlotki. Zmobilizowała mnie do tego Margarytka ( nieświadomie oczywiście ) organizując na swoim blogu konkurs na jego 6 urodziny. Długo przeglądałam słodkie przepisy i mój wzrok utknął właśnie na tym, pomyślałam sobie: a niech mnie, trzeba w końcu spróbować!!!!! I jest, a właściwie już nie ma, bo szarlotka jest naprawdę smakowita :P Dodam, że trzymałam się sztywno przepisu Margarytki, bałam się żebym czegoś nie sknociła, oryginalny przepis znajdziecie tutaj.

P.S. Wybaczcie zdjęcia, mój aparat wciąż w naprawie, działam na takim malutkim pożyczonym ( lepszy rydz niż nic ;)).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki na ciasto półkruche ( tortownica 21 cm):

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g masła z lodówki
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka gęstej śmietany- dałam 18%

 

Składniki na jabłkowy farsz:

  • 5-6 jabłek
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do pierniczków
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka bułki tartej

 

Składniki na kruszonkę:

  • 75 g mąki tortowej
  • 50 g cukru
  • 40 g masła z lodówki

 

Dodatkowe składniki:

  • 1 łyżka bułki tartej, potrzebna do posypania ciasta
  • cukier puder do posypania kruszonki

 

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz z cukrem pudrem, dodajemy posiekane masło, żółtka, śmietanę. Wszystko razem zagniatamy, aż powstanie gładka masa. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki. W tym czasie obieramy jabłka, ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Jabłka posypujemy łyżką przyprawy korzennej i łyżką bułki tartej oraz 2 łyżkami cukru trzcinowego- odstawiamy. Następnie przygotowujemy kruszonkę, zagniatamy wszystkie składniki dokładnie tak, jak napisała Margarytka, aby miały konsystencję mokrego piasku ( tak było naprawdę).

 Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy do rozmiaru formy. Przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Ciasto dociskamy do brzegów, nakłuwamy widelcem i posypujemy jedną łyżką bułki tartej. Na tak przygotowany podkład przekładamy masę jabłkową, równamy i posypujemy kruszonką.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40 minut. Smacznego - jest pyszna!!!

KONTAKT talablaska@gazeta.pl Durszlak.pl
Top Blogi
KONTAKT