tarty

poniedziałek, 05 sierpnia 2013

Wczasy, wczasy i po wczasach, ciężko jest powrócić do szarej rzeczywistości...trzeba było sobie osłodzić te chwile. W takie upały nie było mowy o żadnym pieczeniu, ledwo da się w domu wytrzymać, a wysiedzieć przy odpalonym piekarniku chyba nie bardzo. Gdy tylko ujrzałam limonkową, orzeźwiającą tartę, postanowiłam się na nią skusić. Przy sesji tak świetnie się bawiłam, że ujrzałam nawet Packmana ( tak, tak kiedyś graliśmy w taką grę ;)) Jak myślicie dobra była ??? Skoro tak to do roboty, bo upały maja trwać do końca tygodnia !!!


Składniki na spód (na 1 dużą formę do tart, lub jak w moim przypadku dwie mniejsze silikonowe o średnicy 21 cm i głębokości 3 cm)

  • 200-250 g czekoladowych płatków śniadaniowych
  • 50 g łezek czekoladowych lub gorzkiej czekolady
  • 70 g masła

 

Składniki na krem:

  • 400 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 3 limonki


Do dekoracji:

  • otarta skórka z limonek
  • kostka gorzkiej czekolady

 

 

Płatki śniadaniowe rozdrabniamy w blenderze, to samo czynimy z łezkami czekoladowymi. Rozdrobnione składniki wsypujemy do miski, dodajemy masło i dokładnie mieszamy, aby składniki się ze sobą zwymieszały . Przekładamy do foremek, równo rozkładamy, dociskamy i wkładamy do lodówki.

Ocieramy skórkę z limonek tak, aby została nam do udekorowania tarty.Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej mleko skondensowane wymieszane z sokiem z limonek. Następnie delikatnie łączymy składniki lekko mieszając. Gdy całkowicie się połączą, przekładamy na wcześniej przygotowane spody i zostawiamy w lodówce na co najmniej kilka godzin. Podajemy schłodzone. Smacznego!!!



Źródło : Nigella Lawson "Kuchnia"


KONTAKT talablaska@gazeta.pl Durszlak.pl
Top Blogi
KONTAKT