drożdżowe

niedziela, 20 października 2013

Drożdżowe....to ciasto, które zawsze będzie mi się kojarzyć z moją babcią. Upieczone w formie typu wieniec - w czasach mojej młodości jedynie z rodzynkami i kruszonką, do tego odrobina masła i pyszne śniadanie gotowe. Zatęskniłam za takimi rarytasami... I tu niespodzianka, będąc w Ciechocinku natknęłam się na świetną książkę " Przysmaki drożdżowe", w której znajdziemy przepisy na wypieki, chałki, chleby i różnego rodzaju placki. Jak dla mnie pozycja obowiązkowa dla każdej gospodyni domowej ;)


Składniki na ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • 250 ml letniego mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/4 kostki masła
  • 1 jajko
  • 50 g świeżych drożdży
  • cukier waniliowy- najlepszy domowej roboty
  • szczypta soli
  • kilkanaście śliwek węgierek
  • masło do wysmarowania formy

 

Składniki na kruszonkę

  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

 

125 ml letniego mleka rozcieramy z drożdżami , 1/2 szklanka mąki oraz 2 łyżeczką cukru, odstawić w ciepłe miejsce ( uwaga u mnie rozczyn dał czadu i prawie przerósł kubek ).

Kiedy podwoi objętość, dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy,mleko, mąkę, jajko i szczyptę soli. Wszystkie składniki zagniatamy i wyrabiamy dopóki nie powstanie elastyczne ciasto - najlepiej, żeby odstawało od brzegów miski. Formujemy w kulę, wkładamy do miski posypanej mąką, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoja objętość

Następnie przekładamy do natłuszczonej formy- w moim przypadku do dużej keksówki. Na wierzch ciasta układamy połówki wypestkowanych śliwek węgierek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 st. C, następnie ruszamy do przygotowania kruszonki. Mieszamy ze sobą cukier, cynamon i mąkę. Dodajemy roztopione masło, ucieramy na grudki. Posypujemy ciasto kruszonką i pieczemy przez około 50-60 min. w temp 180 st. C. Smacznego!!!


KONTAKT talablaska@gazeta.pl Durszlak.pl
Top Blogi
KONTAKT